Începând cu februarie 2019, ROFMA a devenit Asociația Română de Workplace și Facility Management. Mai mult...

Dinamica firmelor de facility management din România în perioada 2010-2017

Dinamica firmelor de facility management din România

Valeriu Petrescu, 27 februarie

ROFMA – Asociația Română de Workplace și Facility Management este organizația profesională reprezentativă a profesioniștilor din domeniul facility management din România. Una dintre misiunile importante asumate de ROFMA este relizarea de studii și analize privind piața locală de facility management, sub toate aspectele sale. Astfel, Studiul privind piața românescă de facility management în anul 2017 cuprinde informații interesante și utile refritoare la această piață, din care prezentăm sintetic, în continuare, date referitoare la volumul și dinamica firmelor de facility management din România în perioada 2010-2017.

Concret, evoluția tinerei piețe de facility management (FM) în ultimii ani a fost continuu ascendentă, cu dinamici multianuale care au depășit alte categorii de servicii profesionale din real estate. În acest context, anul 2017 a fost unul foarte bun în ceea ce privește performanțele acestui sector.

Astfel, dacă avem în vedere numărul firmelor active în această piață conform datelor Registrului Comerțului, la sfîrsitul anului 2017 erau active 8.095 de firme la nivel national. Față de anul 2016, creșterea este de aproape 660 de firme, respectiv cu 8,8% mai mare. Comparând volumul firmelor active în 2017 cu cel din 2010, creșterea este mult mai consistentă, însumând 3.115 firme, adică un plus de aproape 63% într-un interval de 8 ani.

Dinamica firmelor de facility management din România în funcție de tipurile de servicii

Dacă avem în vedere tipurile de servicii care compun sectorul managementului facilităților, se constată ritmuri semnificativ diferite în dinamica acestor creșteri. Astfel, cea mai importantă creștere, în perioada 2010-2017, se înregistrează pe segmentul firmelor specializate în servicii suport pentru clădiri comerciale, cu un plus de 185%. Acesta este urmat de cel al firmelor specializate în administrarea și întreținerea clădirilor, cu o creștere de peste 90%, apoi cele de curățenie (+60,5%), peisagistică (+56,9%), catering (49%) și de cele de pază și securitate (42%). Aceste diferențe ale dinamicilor de creștere reflectă, în mare măsură, evoluția diferențiată a cererii de servicii profesionale pentru clădiri moderne din actualul deceniu, la nivel național. Este de remarcat că segmentul serviciilor suport, în care se includ firmele profesionale care prestează servicii integrate sau multiple pentru clienți internaționali, înregistrează cea mai amplă dinamică a creșterii multianuale.

Dinamica firmelor de facility management din România în funcție de distribuția teritorială

Este interesantă și distribuția teritorială a acestui volum de firme active în domeniile menționate mai sus. În acest sens, în zona metropolitană București-Ilfov sunt înregistrate și activează aproape 40% din totalul de peste 8.000 de firme de FM din țară. Volume mult mai mici se înregistrează, în ordine descrescătoare, în județele Cluj, Timiș, Constanța, Prahova, Bihor, Iași, Sibiu și Mureș. Trebuie subliniat însă că în centre urbane precum Cluj Napoca, Constanța, Timișoara sau Iași, prezența serviciilor FM este în creștere masivă, consecință a investițiilor consistente în noi spații de birouri, de retail și industrial-logistice din ultima perioadă, în special după anul 2015.

Facility Management în România Facility Management 2017 dinamica firmelor de Facility Management