autor: dr. ing Ioana Udrea
Noi cercetari in domeniu arata ca multe cladiri comerciale inca nu fac schimbari simple care ar duce la o mare reducere a costurilor cu energia. Sa vedem care este cauza si ce ar trebui facut.
Desi un oras cu cladiri luminate noaptea poate parea pentru unii frumos, cercetatorii in domeniul eficientei energetice vad prin asta o risipa de resurse si o ratare a oportunitatilor de economie a energiei. Un studiu recent al Universitatii Davis, California si al Consiliului californian privind resursele aeriene [Californian Air Resources Board (CARB)] concluzioneaza ca schimbari cu costuri reduse in ceea ce priveste functionarea cladirilor pot conduce la economii de energie intre 5% si 30%. Din pacate adesea aceste schimbari nu au loc.
„Noi stim care sunt problemele si stim cum se pot rezolva”, a declarat Stephen Selkowitz, consultant in domeniul cladirilor in cadrul Lawrence Berkeley National Laboratory. Este posibil sa obtinem cladiri cu consum net de energie zero (net zero energy buildings) sau aproape de zero (NZEB - near zero energy buildings), dar majoritatea proprietarilor au inca un drum lung de facut pana sa ajunga sa imbunatateasca eficienta energetica.
Un raport realizat de Westminster Sustainable Business Forum and Carbon Connect arata care sunt problemele care impiedica reducerea necesarului de energie din sectorul comercial. Solutiile de eficienta energetica cu greu pot sa atinga obiectivele strategice ale companiei, in sensul ca foarte putine business-uri sunt interesate de avantaje ale proiectelor care au o perioada de recuperare mare. Alte probleme, in ce priveste implementarea solutiilor de eficienta energetica sunt lipsa de competente, in special in randul companiilor mici si lipsa de comunicare intre departamente, intalnita in mai ales la companiile mari.
Modernizari usoare
Una dintre cele mai simple modernizari o reprezinta iluminarea cu LED. E nevoie de investitii mici care se amortizeza foarte repede. Noile corpuri de iluminat pot fi instalate noaptea pentru a nu fi deranjati ocupantii sau angajatii.
Un studiu al Comisiei Energetice din California, lansat in luna aprilie 2014, a gasit ca trecerea la iluminarea cu LED-uri scade consumul energetic cu 50%, fara a scadea nivelul de iluminare sau confortul vizual al ocupantilor. Studiul estimeaza deasemenea ca economia va fi de doua ori mai mare pana in anul 2020, cand corpurile de iluminat de tip LED vor fi mai eficiente.
Montarea de elemente de umbrire interioare si exterioare este o metoda de crestere a eficientei energetice si se realizeaza cu costuri relativ mici. Alt studiu al Comisiei Energetice din California, care il are coautor pe Selkowitz, declara ca montarea de sisteme de umbrire exterioare in climatele insorite a crescut eficienta energetica a cladirii si a dus la reducceri semnificative ale necesarului de electricitate pe perioadele de varf. Pe de alta parte folosirea iluminatului natural in locul celui electric in timpul zilei duce la imbunatatirea performantei energetice.
Bariere in calea schimbarii
Desigur, solutiile simple pot sa nu fie intotdeauna suficiente. Anumite solutii de reabilitare, cum ar fi inlocuirea sau reparatiile capitale ale sistemelor de incalzire sau racire, montarea de sisteme inteligente de monitorizare, izolarea termica sau schimbarea ferestrelor, necesita investitii majore precum si perturbari ale activitatii din cladire. Pe langa asta proiectele se aproba destul de greu din cauza costului initial mare si a perioadei lungi de recuperare. Sistemele de incalzire si de racire pot functiona zeci de ani si multi proprietari si facility manageri subscriu sloganului: „Daca nu s-a spart, nu-l repara”.
Cei care desfasoara activitati de business nu au de obicei cladiri in proprietate. Proprietarii de cladiri sunt responsabili pentru investitii iar chiriasii pentru costurile de operare ale cladirii. Masurile de eficienta energetica sunt vazute ca si costuri colaterale, ce nu fac parte din activitatea de baza a business-ului, ceea ce le trece pe un nivel de importanta scazut.
Supraestimarea
Alta bariera in calea eficientei energetice o constituie interpretarea gresita a economiei de energie realizate si estimarea incorecta a costurilor, a declarat Pete Kramer, lider al departamentului de vanzari de servicii energetice din cadrul companiei TraneOregon, care se ocupa cu comercializarea de sisteme de incalzire si racire comerciale si industriale. „Sunt numerosi factori care intervin intr-o estimare dar multe din materialele pe care le vedem noi sunt fantezii din punct de vedere investitional.” Un studiu recent Energize Phoenix, arata ca anumiti contractori care realizeaza lucrari de modernizare energetica au supraestimat costul energiei economisite cu pana la 100%.
Dar dezvoltatorii si contractorii nu sunt singurii care supraestimeaza rezultatele. „Factorii de decizie din cadrul companiilor au tendinta de a supraestima eficienta energetica a cladirilor lor”, declara Lee Ann Head, vicepresedinte al departamentului de cercetare de la Shelton Group.
Schimbari de comportament
Alan Meier, consultant la Lawrence Berkeley National Laboratory si cercetator la UC Davis's Energy Efficiency Center subliniaza faptul ca cercetarile energetice de actualitate trec de la focusarea pe tehnologie, finante si comportament individual la analiza schimbarilor sociale. Anumite actiuni intreprinse de un individ cum ar fi stingerea corpurilor de iluminat sau tragerea jaluzelelor nu mai sunt relevante avand in vedere tehnologiile avansate si automatizarea din zilele noastre.
Pentru Meier, cladirile reprezinta sisteme sociale. El crede ca anumite stimulente economice nu isi ating scopul. Modernizarile cladirii pot creste probabilitatea ca ocupantii sa aiba plangeri. Dintr-un alt studiu realizat de UC Davis si CARB (California Air Resources Board), la care Meier este investigator principal, reiese ca, in general, ocupantii sunt nemultumiti in legatura cu tempertura, iluminatul, calitatea aerului si confortul acustic.
O trecere in revista a literaturii in ceea ce priveste efectul iluminarii naturale asupra ocupantilor, realizat de NREL si care-l are ca autor principal pe Edwards, concluzioneaza ca, desi atunci cand sunt proiectate cladirile accentul cade pe constructie si pe mentenanta acesteia, sanatatea ocupantilor din cladire aduce beneficii angajatorului si chiar si proprietarului cladirii deoarece performanta acestora creste. Utilizarea iluminatului natural scade costurile cu utilitatile si imbunatateste starea de bine a ocupantilor, generand avantaje atat ocupantilor cat si proprietarilor.
Cladirile privite ca sisteme
Selkowitz subliniaza faptul ca modernizarea si masurile intreprise asupra cladirilor luate individual poate sa nu fie solutia optima, cladirile sunt elemente principale ale strazilor si oraselor si ele trebuie considerate ca un ansamblu. El da exemplul unui spital care este si mare consumator de energie. Cladirea este construita intr-o zona urbana aglomerata, avand constructii in jurul ei care ii umbresc acoperisul si peretii. In aceste conditii spitalul nu poate instala pe acoperis panouri fotovoltaice cu ajutorul carora sa-si genereze curentul electric propriu si sa ajunga cladire cu consum de energie neta egala cu zero (net zero energy). Dar panourile solare pot fi instalate pe cladirile vecine iar rezultatul obtinut poate fi impartit.
Cercetatorii din domeniul eficientei energetice sunt de acord ca aceasta abordarea a cladirilor la nivel de sistem este ceruta pentru a depasi barierele actuale in ce priveste eficienta energetica. Proprietrii trebuie sa exploreze solutii care au la baza comuniatea si care se muta dincolo de comportamentul individual si chiar dincolo de comportamentul cladirii luata individual.
In realizarea articolului prezent au fost folosite informatii din:
Brons J., Liu Y. W., Taylor J, Narendran N., Leslie R., Development and Evaluation of a new Building Infrastructure to Support Innovation in Solid-State Lighting - Final Project Report, CEC-500-2014-027 (California Energy Commission), 2014;
Edwards L. and Torcellini P, A Literature Review of the Effects of Natural Light on Building Occupants, NREL/TP-550-30769 (National Renewable Energy Laboratory), Technical Report, 2002;
Lee E., Selkowitz S., High Performance Building Façade Solutions - Final Project Report, CEC-500-2012-049 (California Energy Commission), 2014;
Moezzi M., Christine H., John G., and Alan M., Behavioral strategies to reduce the gap between potential and actual savings in commercial buildings, Contract Number: 09-327, Sacramento: Air Resources Board, 2014;
Rachael Post, Too big to save: why commercial buildings resist energy efficiency, Guardian sustainable business, 2014, https://www.theguardian.com/sustainable-business/energy-efficient-buildings-savings-challenges-behavior-change-research;
Whitty L., Colvile O., Building Efficiency: Reducing energy demand in the commercial sector, A report by the Westminster Sustainable Business Forum and Carbon Connect, 2013.