Începând cu februarie 2019, ROFMA a devenit Asociația Română de Workplace și Facility Management. Mai mult...

Eficienta energetica a cladirilor si confortul ocupantilor – o ”relatie intensa”

O cladire intr-adevar inalt performanta imbina armonios eficienta energetica si confortul ocupantilor. De regula, insa, aceste doua elemente sunt tratate separat, ceea ce, pentru specialistii de la Centrul National pentru Tehnologii in Constructii si Managementul Energiei din SUA  a constituit o provocare si, implicit, un subiect de studiu.


Acest studiu a introdus un concept-cheie numit "Valoarea Indicelui de Acceptabilitate" (VIA) -  raportul dintre indicele de utilizare a energiei si gradul de  acceptabilitate (satisfactie) al ocupantilor cladirii, raport exprimat in procente. Obiectivul este evaluarea eficientei consumului de energie pentru a obtine un anumit nivel de acceptabilitate al ocupantului. Studiul a demonstrat ca pot fi stabilite valori care permit evaluarea eficientei energetice utilizate pentru a oferi conditii acceptabile pentru ocupanti si creste performanta si productivitatea acestora intr-o cladire. Noile valori genereaza masuri ce pot fi aplicate pentru a obtine calificative precum "cladire de inalta performanta."

Acest calificativ trebuie sa armonizeze, intr-un mod echilibrat  elemente precum mediu sigur, sanatos, stare de bine  si performanta, evaluata prin productivitate masurata.  Sunt avute in vedere mai multe componente si functii ale mediului oferit de cladiri -  energie electrica, iluminat, incalzire/ racire, controlul umiditatii, acustica sau siguranta/absenta riscurilor. Caracterizari precum "verde", "sustenabil" si ” inalta performanta" sunt de data mai recenta, ilustrand importanta armonizarii economiei de energie si reduceri ale materiilor prime, cu calitatea mediului construit si impactul acesteia asupra bunastarii, performantei si productivitatii oamenilor. 

In SUA, masurarea curenta a performantei energetice a unei cladiri se face prin indicele de utilizare a energiei, care normalizeaza consumul anual de energie pe suprafata de constructie bruta a cladirii. In mod uzual, suma tuturor energiilor consumate de cladire (energie electrica, gaze naturale etc.) timp un an este transformata intr-o dimensiune comuna (de exemplu, BTU), care este apoi raportata la suprafata bruta a cladirii. Insa, in relatie cu ”factorul uman” sunt necesare alte valori, care sa includa indicatori precum satisfactia ocupantilor, performanta si productivitatea acestora, corelati si cu indicatorii financiari ai firmelor chiriase. Pentru a reduce incertitudinile, aceste valori ale performantei functionale trebuie sa fie masurabile cantitativ, valide, repetabile, fiabile si exacte. 

Editat dupa originalul http://www.facilitiesnet.com/energyefficiency/article/Building8217s-Energy-Efficiency-Occupant-Comfort-Are-Related--15846