Pe 23 mai va avea loc la București primul eveniment național de Building Information Modelling
BIMTECH – Asociația pentru Cercetarea, Dezvoltarea și Implementarea Tehnologiilor în Construcții – organizează BIMcon, primul eveniment național care își propune să unească cele mai importante entități şi personalități implicate în adoptarea, implementarea şi promovarea conceptelor BIM (Building Information Modelling) asupra mediului construcțiilor şi infrastructurii din Romania. ROFMA este partener instituțional al acestui eveniment.
BIMcon va avea loc pe data de 23 mai 2019, începînd cu orele 9:00, la Ramada Plaza Bucureşti. Participarea la eveniment se va face gratuit, în baza invitaţiilor şi completând acest formular până la data de 20.05.2019 inclusiv.
Dată fiind anvergura pe care această temă o are pe plan internațional, se deschide cu această ocazie un dialog de cooperare și totodată un nou drum spre dezvoltarea națională a conceptelor BIM.
La eveniment au fost invitați: reprezentanți ai universităților de profil, ai asociațiilor și patronatelor profesionale, profesioniști, reprezentanți ai instituțiilor publice, precum şi invitați cu expertiză BIM din Olanda și Finlanda, care vor prezenta proiectele pilot de succes la care au contribuit și modalitățile implementării procesului BIM.
Proiectul Pontsteiger și BIM IDM
Proiectul Pontsteiger este un proiect finalizat în 2018, în Amsterdam, și a fost premiat de către BSI cu premiul „BuildingSMART International Awards 2018 – Construction”. Proiectul este un exemplu de succes privind modul în care pot relaționa toți actorii implicați folosind uneltele digitale și standardele internaționale actuale. Proiectul a avut la baza nu mai putin de 325 de modele .ifc și a fost 80% prefabricat.
Proiectul Sova3D – Modele 3D pe internet
Proiectul dezvoltat de dr. arh. Petri Kokko pentru instituţiile din Finlanda permite proiectanților şi beneficiarilor să depună şi să revizuiască proiectele viitoare, folosind modelul digital al orașului în care este inserat modelul digital al proiectului. Publicul poate propune comentarii şi oferi feedback direct în aplicația web host-uita pe site-ul primăriei. Mai mult decât atât, primăria, în relație cu celelalte instituții, poate aviza şi autoriza proiectul în baza modelul digital BIM.
EFdeN Signature – proiectul care a adus României locul IV mondial la concursul internațional de case sustenabile
Un proiect auto-susţinut de o echipă multi-disciplinară de studenţi din Bucureşti şi nu numai, care a proiectat, obţinut fonduri, construit, dezasamblat, transportat în Dubai, reasamblat în 10 zile şi obţinut locul IV mondial, în competiție cu ţări precum SUA, Franţa, Italia, Australia, Taiwan şi Olanda. Un element important în dezvoltarea prototipului a fost digitalizarea prin utilizarea conceptului BIM.
Cel mai mare model BIM al unei clădiri existente din România
BIMTECH va prezenta proiectul pilot de modernizare a unei clădiri reper din România, una dintre primele spaţii comerciale construite la noi în ţară. Proiectul a plecat de la premisa că gradul de complexitate a lucrărilor, în special celor de instalaţii, va impune o digitalizare în prealabil a întregului proiect. Soluţiile s-au conturat coordonând informaţii vechi de 40 de ani coroborate cu releveele actuale, folosind inclusiv nori de puncte. În baza modelului BIM au fost obţinute autorizaţiile necesare, acum aflându-se în faza de execuţie. Ulterior, modelul digital a ajuns să fie folosit pentru multiple „scopuri BIM” ce au depăşit aşteptările temei iniţiale. Prezentarea doreşte să puncteze atât micile „victorii BIM”, cât şi dificultăţile în managementul unui proiect digital de mari dimensiuni.
La final, BIMcon dorește să îndrepte atenţia către instituţiile statului şi modul în care acestea pot acorda sprijinul lor în privinţa adoptării la o scară largă a conceptului BIM, plecând de la exemplele de succes prezentate anterior. Un astfel de sprijin poate îmbunătăţi sectorul construcţiilor prin sustenabilitate, eficienţă, reducerea timpului şi costului proiectării şi execuţiei şi per total, îmbunătăţirea relaţiei cu instituţiile statului folosind tehnologia şi principiile digitalizării.